Прозорец........?

Прозорец........?



Тази вечер си отворих прозореца за да погледам дъжда, и се запитах какво е именно „прозорец”? Веднага се сетих за уикипедия и открих следното определение : „Прозорецът е отвор в стената на сграда, предназначен за достъп на светлина и чист въздух. Прозорец е и всеки остъклен отвор, осигуряващ визуален контакт с вътрешността на обект, както и приспособлението за затваряне на този отвор.” Освен това открих и колко вида прозорци има, но мисля че не е нужно да ги изброявам тук в този опит за разсъждения.
Ако се замисли човек за тази дума определено могат да се дадат много определения. Защото прозорец наричаме и отварянето на нова Интернет – страница, прозорец можем да наречем и телевизора – прозорец към новини и забавления, книгата е прозорец към знание и др. подобни примери.
А ако решим да помитаме продавач на дограма как мислите какво ли ще каже? Ще каже: „За какъв прозорец става дума? С алуминиева, с рvс или с дървена дограма?”
Да това определено са вариантите, които най-често се срещат, от комерсиална гледна точка.
Но представете си че откриете таен прозорец, скрит до сега от вас, а и от околните. Стар вехт прозорец, много мръсен и затъмнен може би умишлено, който не сте виждали и го няма дори в чертежите на дадената, сграда където сте го открили. Да, хората сме любопитни повече дори и от котките.
Когато се опитате да отворите този вехт и много стар прозорец откривате, че той е запечатан и заключен. Тогава установявате, че никой няма ключ. А вашето любопитство направо ви изгаря от вътре. Когато тръгвате да го разбиете някой ви казва:
- Ами ако е някаква опасност, все пак е запечатан и заключен.
Над тези думи би се замислил всеки решил да разбива подобен прозорец. Дори и вие. Но въпреки това ще го отворите, защото сте много любопитни защо е запечатан и ще откриете една празнота едно нищо, просто сложен там за да запълни мястото в даденото пространство. А на вас не ви остава друго освен да го затворите и запечатате отново.
Да това показва че един прозорец може да служи и за друго освен за достъп на светлина и чист въздух. Прозореца може да е сложен просто за да запълни празнотата. С това свършва и нашето малко разсъждение за прозореца и човешкото любопитство.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Велики учители: Личността Петър Дънов

Вече факт: Чърчил и Айзенхауер засекретяват инцидент с НЛО

Игра на тронове сезон пет - идва