Хонконг едно чудно място

Трудно е да наречеш един метрополис град, но Хонконг  е нещо повече и от двете. Това е специален административен район на Китайската народна република, който включва остров Хонконг, полуостров Коулун, Новите територии и над 200 островчета. Намира се в най-южната част на огромната страна, между делтата на Перлената река и Южнокитайско море. На територия от 1108 квадратни километра живеят повече от седем милиона души (95 на сто етнически китайци), което го прави един от най-гъсто населените райони в света. Малко повече от 7 милиона души туристи го посещават годишно. А също през Хонконг минава половината от износа на Китай. Хонконг е осмата търговска държава в света. Това е единствения в Азия финансов център, където практически не съществуват ограничения за офшорни и местни финансови операции. Високият стандарт на живот се осигурява и за сметка на статута на безмитно пристанище. Тук се намират офисите на огромно количество банки и инвестиционни компании.На всеки 3000 жители се пада по една банка. Хонконг е най-голямото в Азия естествено пристанище. Не случайно днешният губернатор Тунг Чи Хва е един от най-богатите корабовладелци. Ежегодно в Хонконг се провеждат най-големите международни изложби и панаири. За деловите хора това е възможност за сключване на изгодни сделки.
А за туристите Хонконг предоставя уникална възможност с очите си да видят хармоничното съчетание и съжителство на древните китайски традиции и западния начин на живот. Тук има какво да се види!!! Но първо да ви разкажа накратко за създаването на този уникален град. В продължение на много векове този скалист остров до китайските берегове е служил за пристанище на ловци на бисери, рибари, пирати и контрабандисти. Разбира се на брега през 11 век се образуват селища от китайци занимаващи се със земеделие и риболов. Те били често обект на набезите на пирати но местният фолклор разказва, че след като пиратът-страшилище Чонг По Чай се предал на властите в началото на 19 век, рибарите решили, че вече могат да населят без страх и острова, на който започнала трескава търговска дейност, особено след 1841г. когато острова е колонизиран от англичаните . След 1880 г. Хонконг вече е известно военно и търговско средище и жителите му искали да покажат по-високо качество на живот. Така започнало застрояването на острова с луксозни квартали от периферията към вътрешността и най-високия му връх. В периода 1856  1860 г., след англо-китайската война (т.н. втора опиумна война) от Китай е отнет южният край на п-в Коулун и о-в Стоункатер. През 1941 г. територията е окупирана от Япония (Втората световна война).
През 1945 г. Хонконг отново е зает от Великобритания. На 1 юли 1997 г. Хонконг е върнат на Китай в качеството си на свободен административен район.Днес Хонконг е осмата търговска държава в света.

Безспорната атракция номер едно на града е върхът на острова, откъдето се вижда световноизвестното пристанище Виктория и полуостров Коулун отсреща. За да се преодолеят петте спирки и 1350 метра дължина на линията, преди повече от 120 години тръгва първото парно влакче на зъбчатата железница. Сега постоянна изложба от 17 документални фотоси показва пълната промяна на панорамата – от старото рибарско селище до днешните билдинги на световни банки и мултинационални компании. Кабината, известна като „дин-дин” и с интериор отпреди сто години, тръгва от ниското и изкачва 373-те метра до последната спирка за четвърт час. Терасата предоставя невероятни панорами към всички посоки, а пешеходната разходка до самия връх на острова на 552 м надморска височина показва дива, недокосната от цивилизацията флора и фауна. Мегаполисът продължава да расте към континенталната част, към т.нар. Нови територии, където остават все по-малко от традиционните китайски рибарски селца.

В самото сити долу, където спокойно можеш да се заблудиш, че си в Ню Йорк и само йероглифите те връщат в действителността, са прочути ескалаторите, свързващи средното ниво на сградите. Това е най-дългата система от външни връзки в света, където сутрешната разходка е много различна. Стъклените сводове пазят преминаващите от дъжда, а климатизационната система е доста по-приятна от влагата и жегата на открито. На един от изходите се намира прочутият пазар Греъм Стрийт Ует Маркет, който е на повече от сто години и е сред емблематичните спирки за местните жители. Най-известните хонконгски шеф-готвачи пазаруват тук деликатесни морски дарове и зеленчуци, които не могат да бъдат намерени никъде другаде. В тази част на Хонконг са много от музеите и паметниците и предварително разработени маршрути водят любопитните по стъпките на историята. За удобство още преди пристигането можете да се запишете онлайн в какви ли не пешеходни турове. Най-търсени са тези за гурмани, където само за 4 часа познавач ви води да опитате всякакви местни вкусотии и друг, с когото ще разгледате града през погледа на местните и ще посетите техните любими места.С лодка до отсрещния брягТрадиционният начин да стигнете до полуостров Коулун отсреща съвсем не е подземното метро, а старите скърцащи гемии, които за жълти стотинки често-често превозват хора и товари между двата бряга. Тук е мястото, където може в картина и аромат докрай да се усети местният китайски характер. Има си „Женски пазар” и нощни тържища за всякакви стоки - върви типичен ориенталски пазарлък; цели карета от улици за диаманти, обувки и всякаква електроника; улични гледачки и импровизирани китайски опери на открито; ще ви дърпат посредници, които ще ви препоръчват къде да си ушиете марков костюм изгодно.  Движението е ляво, като в Англия, както и двуетажните автобуси.
Сутрин в пищните тропически градинки край сградите и будистките храмове хората практикуват тайчи, за да балансират духа и тялото. Съвсем до морето се намират някои от най-скъпите жилищни сгради в света, петзвездни хотели, неизбродими търговски центрове. Натан роуд и нейната „Златна миля” е мястото с най-скъпите бутици. Местните юпита от китайски произход късат с традиционния си начин на живот и щедро се черпят в американските вериги за бързо хранене или се редят на опашки за новите колекции на световните марки. Тук, близо до културния център на града с библиотека и няколко зали, може да се наблюдава и самият остров Хонконг отсреща в целия му блясък.
Симфония от звук и светлина, и то каква!Това е най-грабващото мултимедийно шоу на света, влязло в Книгата на рекордите на Гинес, за чийто декор служат над 40 от най-значимите и впечатляващи сгради на пристанището Виктория. Различни по вид и цвят лъчи и мощна финална заря представят незабравим спектакъл в прослава на енергията, духа и разнообразието в Хонконг. Още на смрачаване зрителите се нареждат по крайбрежните алеи на Коулун или се качват на корабче, за да не изпуснат шоуто на звука и светлината, сътворено съвсем по китайски с много символи. Само заплаха от тропически циклон може да отмени спектакъла, който се провежда всеки ден от годината и започва точно в осем.Алеята на звездите
Неин безспорен „тартор” може да бъде екшънгероят Джеки Чан, чието китайското име Чан Кунсан означава "роден в Хонконг". Тук и в цяла Азия актьорът с десетки роли в киното е често срещано лице по реклами за какво ли не. Той е също и много популярен певец – пее на японски, английски и кантонски и записва саундтраковете на повечето от филмите си за разпространение в района. Тук имат звезди на славата и Брус Ли и Чоу Юн Фат (Брониран монах) – актьори, които отдавна, както и градът, са надраснали местната си слава.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Велики учители: Личността Петър Дънов

Вече факт: Чърчил и Айзенхауер засекретяват инцидент с НЛО

Игра на тронове сезон пет - идва